Wat betekent vrij op naam (v.o.n.)?

Als je een huis verkoopt, moet de koper altijd meer betalen dan alleen de koopsom zelf. De vraagprijs voor een woning kan zijn op basis van k.k. (kosten koper) of v.o.n. (vrij op naam).

V.o.n. betekent dat de koper geen extra kosten voor het overdragen van de woning betaalt, bovenop de koopsom.

De volgende bijkomende kosten betaalt de koper in dat geval niet (deze zullen dan worden gedragen door de verkopende partij):

  • overdrachtsbelasting
  • notariskosten voor de leveringsakte
  • notariskosten om voor jouw inschrijving als eigenaar bij het Kadaster

Waarom hoef je deze kosten niet te betalen?

De reden waarom je de bovengenoemde kosten niet zelf moet betalen, heeft te maken met het verschil tussen nieuwbouwwoningen en bestaande bouw.

Nieuwbouw v.o.n.

De meeste woningen die v.o.n. te koop worden aangeboden, zijn nieuwbouwwoningen. Omdat de koper de eerste eigenaar is, hoeft hij geen 2 % overdrachtsbelasting te betalen.

In plaats daarvan moet over de koop van een nieuwbouwwoning wel 21% btw worden betaald. Dit bedrag is verrekend in de koopprijs, net als alle andere kosten die de projectontwikkelaar maakt. Dat zijn bijvoorbeeld de notariskosten voor de eigendomsoverdracht en inschrijving bij het kadaster, bouwkosten, kosten voor de aankoop van de grond en de aansluitkosten voor gas, water en licht.

Bestaande bouw v.o.n.

Het is niet gebruikelijk maar bestaande woningen kunnen soms ook v.o.n. te koop worden gezet. Wil jij dit doen? Dan neem jij als verkopende partij de kosten voor de overdracht én de overdrachtsbelasting voor jouw rekening.

Welke bijkomende kosten betaalt de koper wel?

Als je een woning v.o.n. verkoopt, betekent dat niet dat de koper helemaal geen rekening hoeft te houden met bijkomende kosten. De koper moet rekening houden met 2 tot 3 % aan bijkomende kosten bovenop de koopsom.

Koop hij of zij jouw woning met een hypotheek? Dan betaalt de koper niet alleen de hypotheekadviseur om de hypotheek te regelen, maar ook de notaris voor het opmaken van de hypotheekakte. Ook aan de diensten van een makelaar, taxateur en verhuisservice hangt natuurlijk een prijskaartje. Sluit hij of zij de hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie? Dan betaalt de koper hiervoor ook afsluitkosten.

© Winky 2020