Hoe bereken ik alle oppervlakten?

Algemeen

Bij het verkopen van je woning is het belangrijk om de juiste oppervlakten, afmetingen en inhoud te vermelden. Het inmeten van deze maten dient te gebeuren conform de NEN2580 norm.

Wij geven je graag wat meer informatie over wat je wel en niet mee mag rekenen.

Kom je er niet uit of ben je niet zeker van je zaak? Via Winky kun je ook voordelig een expert inhuren om een officieel NEN2580 meetrapport te laten opmaken. Klik hier voor meer informatie.

Woonoppervlakte

Heel simpel gezegd is het woonoppervlakte het bewoonbare oppervlakte achter de voordeur van jouw woning.

Hieronder staat uitgebreid beschreven hoe je in enkele stappen de woonoppervlakte van jouw woning kunt opmeten:

Stap 1

Meet per woonlaag de totale oppervlakte waar de hoogte tot het plafond minimaal 1,5 meter is. Meet van binnenmuur tot binnenmuur.

Stap 2

Trek per woonlaag hiervan af:

 • nissen kleiner dan een 0,5 m²
 • trapgaten en/of vides groter dan 4 m²
 • ruimten waarvan het hoogste punt tussen de 1,5 meter en 2 meter ligt
 • ruimten waarvan het hoogste punt hoger is dan 2 meter, maar waarvan minder dan 4 m² aaneengesloten oppervlakte hoger is dan 2 meter.
 • ruimten die bouwkundig slechts geschikt zijn als bergruimte (bijvoorbeeld een fietsenstalling, garage of een niet te belopen zolder)
 • bergzolder zonder vaste trap en/of een raam met een oppervlakte kleiner dan 1 m²

Een gang, (bij)keuken, wasmachineruimte, pantry, CV-ruimte, vaste kast en meterkast worden gerekend bij het woonoppervlak, tenzij er sprake is van één van de hierboven genoemde omstandigheden (bijv. een CV-ruimte op een bergzolder of bijkeuken met een hoogte van minder dan 2 meter).

Een balkon, dakterras, schuur/berging en een garage hoort niet bij het woonoppervalk, tenzij de ruimte is omgebouwd en aan de eisen van woonruimte voldoet.

Oppervlakte van een gedeelte (bijvoorbeeld een kamer) wordt bepaald door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte. De uitkomst wordt weergegeven in vierkante meters.

Nadere toelichting:

Je mag niet alle ruimten meerekenen in het berekenen van het woonoppervlak.

De volgende ruimten behoren niet tot woonoppervlak:

 • garage
 • berging
 • schuur
 • buitenruimte (balkon, tuin, dakterras)
 • gemeenschappelijke hal of trapportaal (alle ruimte die je deelt met andere bewoners van een wooncomplex of flat mag je niet meerekenen met het woonoppervlak)
 • de hoogte van een (gedeelte van de) ruimte is minder dan 1,5 meter. Voorbeeld: het vloeroppervlak onder een schuine wand. Alles waarvan het plafond lager is dan 1,5 meter mag niet worden meegerekend
 • een trapgat dat groter is dan 4 m². Een trapgat dat kleiner is dan 4 m² mag je dus wel meerekenen met het woonoppervlak
 • een vide die groter is dan 4 m²

Ruimten die niet direct onder woonruimte vallen maar zich wel in het pand bevinden tellen vaak wel mee als woonoppervlak. Officieel heten deze ruimten ‘overige inpandige ruimten’.

Het gaat dan bijvoorbeeld om:

Gang (geen gemeenschappelijke gang), bijkeuken, kelder, wasmachineruimte, pantry, CV-ruimte, vaste kast of meterkast.

Je mag deze ruimten niet meerekenen als:

 • de afstand tot het plafond lager is dan 1,5 meter
 • de hoogte tussen de 1,5 en 2 meter is. Voorbeeld: een bijkeuken met een hoogte van 1,7 meter mag je dus niet meerekenen
 • een gedeelte van de ruimte hoger is dan 2 meter, maar dit gedeelte is kleiner dan 4 m². Voorbeeld: een kelder waarvan een gedeelte hoger is dan 2 meter. Maar dit gedeelte (dat hoger is dan 2 meter) heeft een oppervlakte van 3 m². Dan mag je deze kelder niet meerekenen
 • de ruimte is alleen geschikt als bergruimte. Voorbeeld: een zolder waar je niet op kunt lopen mag je niet meerekenen
 • er is sprake van een bergzolder. Een bergzolder is een zolder die alleen toegankelijk is met een niet vaste trap en/of een zolder met onvoldoende daglicht (raamoppervlakte is kleiner dan 1 m²)

Uiteindelijk tel je de oppervlakten van alle gedeelten bij elkaar op.

Perceeloppervlakte

De perceeloppervlakte is het stuk grond, waar de woning op staat. Dit kunnen meerdere percelen zijn. De vierkante meters worden overgenomen van het Kadaster. Bij appartementen wordt de perceeloppervlakte niet genoemd. De bewoner is namelijk geen eigenaar van de grond, maar van een appartementsrecht. Je kunt de perceeloppervlakte ook vinden in het eigendomsbewijs dat je bij de koop van je huis van de notaris hebt ontvangen.

Inhoud

De inhoud van een woning is het aantal kubieke meters (m3 – lengte x breedte x hoogte) van een woning. De inhoud wordt buitenmaats gemeten. Dit houdt in dat gemeten mag worden van buitenmuur tot buitenmuur en van bovenkant dak tot onderkant begane grond vloer.

Downloads en diensten

Voor een volledig overzicht met een praktische handleiding om de gebruiksoppervlakten van woningen te meten kun je hieronder meetinstructies van de Waarderingskamer downloaden.

Wil je alles liever snel en eenvoudig door een specialist op locatie in laten meten? Dat kan natuurlijk ook! Je ontvangt dan een NEN2580 meetrapport met een duidelijk overzicht van de vierkante- en kubieke meters van de woning opgemeten conform de branchebrede meetinstructie.

Aanvullende diensten

Wil je weten welke aanvullende diensten Winky biedt?

© Winky 2020