Heeft mijn woning een energielabel nodig?

Ja, vanaf 2015 is het verplicht een energielabel aan te leveren op het moment dat je je huis verkoopt. In de praktijk vinden potentiële kopers het fijn als het definitieve energielabel van de woning al bekend is en vragen de meeste verkopers dit dus aan op het moment dat ze hun huis te koop aanbieden.

Waarom is het energielabel verplicht?

Met het verplichte energielabel wil de overheid huiseigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te treffen en zo te zorgen voor een schonere toekomst. In het energielabel staat naast de huidige klasse namelijk ook welke maatregelen in de woning mogelijk zijn om deze energiezuiniger te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan isolatie van het dak of het plaatsen van dubbel glas. De klassen van het energielabel lopen van A tot en met G, waarbij A staat voor het meest zuinige huis. Heeft een woning label G dan spreek je van een energieverspillende woning. Meer informatie kun je vinden op de website van de rijksoverheid. www.rijksoverheid.nl

Hoe vraag je een energielabel aan?

Elk huis heeft een voorlopig label gekregen van de overheid, deze kun je definitief laten maken, met een eventuele betere beoordeling omdat je energiebesparende maatregelen hebt getroffen, via de officiële website www.energielabelvoorwoningen.nl.

Doorloop vervolgens eenvoudig de volgende stappen:

  • log in met je DigiD
  • controleer de gegevens van je woning, en pas deze eventueel aan wanneer je bijvoorbeeld energiebesparende verbeteringen hebt aangebracht
  • voeg de bewijsstukken hiervan toe aan je online woondossier
  • kies een deskundige uit die je bewijsstukken gaat controleren
  • verstuur je gegevens
  • open je mailbox om je energielabel te bekijken. De registratie hiervan is automatisch gegaan

Wat als je toch geen energielabel aanvraagt?

Verkoop je je woning zonder definitief energielabel, dan kan door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete worden gegeven van € 170 aan particulieren en € 340 aan organisaties.

© Winky 2020