Mag je met meerdere kopers tegelijk onderhandelen?

Ja dat mag, maar er zijn wel een aantal punten om rekening mee te houden.

De verkoper mag dus met meerdere bieders tegelijk onderhandelen, maar kan er voor kiezen om niet te reageren op een ander openingsbod tot de onderhandeling met de eerste bieder is beëindigd.

Als een bod van een ander beter is dan datgene waarover met de eerste bieder wordt onderhandeld, kan de eerste bieder worden gevraagd om een eindbod te doen. Is dit bod minder interessant dan het bod van de concurrentie, dan worden de onderhandelingen met de eerste bieder gestaakt om met de ander verder te onderhandelen.

Inschrijvingsprocedure

Soms zijn er zoveel belangstellenden die een goed bod uitbrengen, dat het moeilijk is om te bepalen wie de beste koper is. Op dat moment kan de verkoper overschakelen op een inschrijvingsprocedure. Iedereen mag dan binnen een bepaalde tijd een bod op het huis neerleggen. Er kan om een eindbod worden gevraagd, maar ook om een openingsbod. Alle bieders krijgen in dat laatste geval nog de kans om hun bod bij te schaven. Degene met de beste voorwaarden en het hoogste bod krijgt dan als eerste de kans om in onderhandeling te gaan.

Wil je meer informatie over de onderhandeling? Kijk dan bij één van de volgende vragen die hier betrekking op hebben:

© Winky 2020