Wat is de WOZ waarde?

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de waarde die de gemeente toekent aan je huis. Deze waarde wordt elk jaar opnieuw door de gemeente bepaald en vormt de basis voor een aantal belastingen en gemeentelijke heffingen die je moet betalen, zoals de WOZ aanslag, waterschapslasten en je belastingaangifte.

De WOZ-waarde van je woning kun je gratis opvragen via het WOZ-waardeloket. Deze waarde is voor iedereen toegankelijk. Je kan dus van ieder huis in Nederland de WOZ-waarde opvragen.

Als jouw gemeente niet is aangesloten bij het WOZ-waardeloket, kun je op de website van jouw gemeente kijken. Daar vind je dan meer informatie over hoe je je WOZ-waarde kunt opvragen. Bij vragen kun je ook bij je gemeente terecht.

Taxatieverslag

Gemeenten bepalen jaarlijks met behulp van een taxatie de WOZ-waarde van een woning. In een taxatieverslag staat hoe de gemeente deze woningwaarde vaststelt. Dit verslag kun je digitaal via MijnOverheid opvragen. Voorwaarden zijn wel dat je op de 1 januari eigenaar of huurder bent van een pand en dat de WOZ-beschikking op jouw naam staat.

Koopsominformatie

Met de koopsominformatie van het Kadaster krijg je informatie over de aankoopprijs van een woning. Hiermee kan je de WOZ-waarde van jouw woning met de verkoopprijzen van soortgelijke woningen vergelijken. Het gaat dan om woningen die rond 1 januari van het vorige jaar (waardepeildatum) zijn verkocht.

© Winky 2020