Winky's tips bij het bezichtigen van een woning

Hoera! Je hebt eindelijk jouw droomhuis gevonden! Dan is het tijd voor een bezichtiging. Lees hier hoe je een woning die je op Winky hebt gezien kunt bezichtigen. Misschien is het wel je eerste huis of niet. Hoe dan ook een bezichtiging is niet iets wat je dagelijks doet, het blijft lastig. Daarom heeft Winky hieronder tips opgesteld om jou makkelijk door de bezichtiging heen te loodsen. 

1. VRAGENLIJST
Stel vooraf een vragenlijst op zodat je geen belangrijke zaken vergeet te vragen. 

2. GEREEDSCHAP
Neem eigen gereedschap mee. Zoals een meetlint, waterpas, en een knikker. Je mag best de speurneus uithangen, maar de eerste minuut al met de autosleutel in het houtwerk steken, kan irritaties opwekken.

3. VOORKOM VERRASSINGEN
Tik op de ruiten, trek gerust een kast open, laat de kranen eens flink lopen en trek het toilet door. 

4. KRUIPRUIMTE OF KELDER
Check de kruipruimte of kelder. Je wilt immers ook weten hoe je huis er aan de onderkant uitziet. Kun je er makkelijk komen? Staat er water in? Ga je neus achterna. Ruikt het muf? Dan kan er weleens iets vochtigs aan het schimmelen zijn.

5. METERKAST
Stap de meterkast in en kijk hoe deze eruit ziet. Zit er nog een oude meterkast in en moet deze in de toekomst worden vervangen? Houd hiermee rekening want dit kan zorgen voor onvoorziene kosten. En als je toch in de kast staat, vraag dan meteen even naar het energieverbruik van de woning.

6. LAAT KINDEREN THUIS
Kinderen eisen bij een bezichtiging vaak (te)veel aandacht. Dit kan zo afleiden dat je bij vertrek een groot deel van het huis ‘gemist’ hebt. Toch maar een oppas regelen, misschien?

7. BLIJF NUCHTER
Word je halsoverkop verliefd, laat dat dan vooral niet te duidelijk merken. Onderhandelen met een roze bril op is niet bevordelijk. 

8. MAAK EEN PRAATJE MET DE BUREN
Maak niet alleen een praatje met de verkoper, maar ook met de buren. Er hoeft niet direct een ‘klik’ te zijn, maar je wilt ook niet De Rijdende Rechter aan de deur hebben. Een goede buur is beter dan… En wie weet hoor je nog iets meer over je aanstaande bezit.

9. LAAT VAN JE HOREN
Als je, na een bezichtiging niks meer van je laat horen snijd je je in je eigen vingers. Je verspeelt namelijk de mogelijkheid op een andere mooie aanbieding van de verkopende makelaar. Al vond je dit huis niks, de makelaar kan ook op basis van jouw feedback misschien iets anders aanbieden. Bovendien, beleefd is anders.

Wat kan Winky voor mij betekenen

© Winky 2020