Waarom starters het zwaar hebben bij het kopen van een huis 

Starters in Nederland hebben het vaak moeilijk bij het kopen van een huis, juist nu het aantrekkelijk is om een huis te kopen door de lage rente. Een reden hiervan is dat de huizenmarkt in Nederland booming is en er een laag aanbod is van huizen en hiervoor vaak de hoofdprijs wordt gevraagd, maar ook door andere redenen. Winky heeft alle redenen even voor je op een rijtje gezet. Zo weet jij als starter waar je rekening mee moet houden als je een huis wilt kopen. 

1. Beperkt aanbod betaalbare woningen  

Na de crisis zijn de huizenprijzen flink gestegen. In sommige delen van Nederland zijn de huizenprijzen zo gestegen dat het voor starters bijna onmogelijk is om dit te kunnen bekostigen. 

2. Beperkte hypotheekmogelijkheden  

Als starter heb je beperkte leenmogelijkheden door strengere hypotheekregels en de verplichting om binnen 30 jaar af te lossen. Starters hebben ook te maken met strengere inkomensnormen. Vaak vallen de hypotheeklasten hoger dan wat de starter volgens de norm maximaal maandelijks kan betalen. Een starter krijgt dan geen hypotheek, terwijl deze misschien al jarenlang een huur betaalt die even hoog of zelfs hoger is dan de hypotheeklasten. Winky heeft hier de tips op een rijtje gezet over de koop van je eerste huis.

3. Studieschuld  

Tegenwoordig moeten studenten steeds vaker lenen om hun studie te betalen. Dus blijven ze zitten met een een studieschuld die ze nog af moeten betalen. Hierdoor kunnen ze vaker een minder hoge hypotheek krijgen. 

4. Weinig woningen voor singles  

Er zijn minder woningen beschikbaar voor alleenstaanden. Nederland telt nu eenmaal veel eengezinswoningen.

5. Inbreng van eigen geld   

Als starters al een spaarpotje hebben opgebouwd hebben ze dit hard nodig om hun huis in te richten of op te knappen. Maar bij het kopen van een huis worden kosten gemaakt zoals de overdrachtsbelasting, advieskosten en de notariskosten (dit noemen we kosten koper en is gemiddeld 6% van de koopsom). De Hypotheker heeft alle kosten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis hier uitgelicht. Vanaf 1 januari 2018 moet men deze kosten geheel zelf betalen (dit kan niet meegefinancierd worden). Starters hebben geen huis met overwaarde dat ze kunnen verkopen, dus de positie van starters in vergelijking met veel doorstromers op de huizenmarkt is niet best. Als starter is het tegenwoordig dus noodzakelijk om kapitaal achter de hand te hebben en dat is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. 

Wat kan Winky voor mij betekenen

© Winky 2020