Tips om je woning netjes op te leveren voor de eindinspectie

Wanneer je het huis oplevert moet alles leeg zijn, maar wat moet je nog meer doen? Met deze tips zorg je ervoor dat je jouw woning netjes achterlaat voor de volgende bewoners. Voor de nieuwe bewoners wel zo fijn.

De keuken
Zorg ervoor dat deze netjes is schoongemaakt. Maak de over goed schoon, leeg de prullenbak, zorg dat de wasbak en gootsteen leeg zijn en dat de koelkast en diepvries leeg en fris zijn. Je kunt er ook voor kiezen om de koelkast uit te zetten. Laat dan wel de deur op een kier. Let op: De koelkast moet tijdens de eindinspectie op werking worden gecontroleerd dus haal de stekker er niet uit maar zet hem uit met de (draai)knop. Zit er eventueel ook nog een koffiezetapparaat in? Maak deze dan ook goed schoon. Vergeet de vaatwasser niet! Dit is een ondergeschoven kindje en wordt vaak vergeten. Check voor de overdracht de vaatwasser en maak het schoon. Een vaatwas-verfrisser doet wonderen.

De badkamer
Zorg er eerder voor dat de badkamer schoon en schimmelvrij is. Maak de toilet lekker fris, de douche, de wasbak en vergeet ook het doucheputje niet. Ga daarna nog even met een doek over de tegels en dweil de badkamer nog even. 

Kraan van de wasmachine
Wanneer je de slang van de wasmachine ontkoppelt komt daar meestal water uit. Doordat de kraan zelf weinig is gebruikt en misschien al wel jaren los stond kan het voorkomen dat deze lekt. Hang er een emmertje onder zodat er tijdens de eindinspectie geen water op de vloer ligt. De kraan een paar keer dicht en losdraaien wil ook nog wel eens helpen.

Gaten in de muren
Op plekken waar schilderijen of TV beugels hebben gehangen zitten er gaten in de muur. Probeer de pluggen eruit te halen en maak de gaatjes netjes dicht met vuller. Dat is in tubevorm verkrijgbaar. Dit staat wel zo netjes voor de nieuwe kopers. 

Vergeet de tuin niet
Een andere plek in huis die veel aandacht behoeft, is de tuin. Bomen en struiken, een beetje snoeien, het gras maaien en alles een beetje netjes aanvegen en het ziet er meteen al een stuk netter uit voor de nieuwe bewoners. 

Garantiebewijzen, tekeningen en gebruiksaanwijzigingen
Verzamel garantiebewijzen, gebruiksaanwijzigingen en e.v.t. tekeningen en/of oude brochures van de woning en laat die achter. Garanties gaan vaak automatisch over van verkoper op koper. Vergeet niet de milieupas achter te laten, deze hoort bij de woning en kunnen de kopers direct gebruiken.

Meterstanden
Tijdens de eindinspectie noteren worden de meterstanden genoteerd. De verkopend makelaar neemt een eindinspectieformulier mee en noteert de meterstanden. Koper en verkopers tekenen daarna voor akkoord. Tip: Maak een foto van het eindinspectieformulier. De meterstanden moeten over het algemeen binnen 5 (werk)dagen na oplevering aan de energieleveranciers worden doorgegeven. Vergeet dat niet. Ook is het slim om van tevoren alvast de energieleverancier op de hoogte te stellen van de verhuizing. In de meeste gevallen kan dat online.

Wat kan Winky voor mij betekenen

© Winky 2020