Potentiële kopers zelf rondleiden

De deurbel gaat en er staat een kijker voor je deur. Waar moet je nu precies op letten en hoe sta je deze potentiële kopers te woord? Hiermee helpen wij je graag. Daarom geeft Winky enkele tips!

Wie is thuis en wie niet?
Tijdens een bezichtiging is het handig om kinderen en huisdieren elders onder te brengen zodat je je volle aandacht voor je bezoek hebt. Dan kan dit de bezoekers ook niet storen. 

Heet mensen welkom
Geef mensen direct bij de deur een hand. Wees een gastheer of gastvrouw zoals je dat bent op een feestje thuis. Sfeer is een belangrijk onderdeel voor veel mensen bij het kopen van een woning, die sfeer bepaal jij. Dus wees opgewekt zodat de potentiële kopers een warm gevoel bij de woning krijgen. 

Ga uit de gang
Neem bezoekers direct mee uit de gang. Dat is vaak niet de beste plek van het huis. Neem ze juist mee naar de fijnste ruimte: de keuken, de woonkamer of bijvoorbeeld de tuin. Daar kun je even kletsen, terwijl ze je huis al kunnen voelen.

Houd een kleine ‘pitch’
Bedenk van tevoren een klein verhaaltje over je huis. Wanneer het is gebouwd, wanneer er een verbouwing heeft plaats gevonden, en iets van details en gevoel. Een makkelijke manier om iets te vertellen over je huis is door bijvoorbeeld te zeggen: zelf vinden we het heel fijn dat… 

Loop mee en geef ruimte
Dit is een lastige. Aan de ene kant wil je met mensen meelopen door je huis, maar je wilt ze ook de ruimte geven om zelf te kijken en met elkaar te praten. Boven is vaak persoonlijker, leid daar persoonlijk rond. Beneden en in de tuin kun je mensen wat meer loslaten, in die ruimtes voelt bezoek ontvangen normaler.

Vertel, maar vertel niet te veel
Het is leuk als je vertelt over je huis, maar je kunt het echt overdrijven. Je mag heus stiltes laten vallen, zodat mensen beter kunnen kijken en voelen. Mensen komen voor het huis, niet voor de verkopers.

Lieg niet Als verkopende partij heb je een meldingsplicht. Je wilt (en mag) dus niet liegen over iets wat kapot is. 

Praat je niet direct over geld
Misschien dat iemand met je wilt praten over je vraagprijs. Of er 20.000 euro af kan bijvoorbeeld, of je veel biedingen hebt gehad, wat je laagste prijs is. Zeg dan dat je nog contact opneemt. 

Koffie, thee of een glaasje
Een kop koffie of thee is leuk. En ja, als een kijker aan het einde blijft plakken, is een glas wijn alleen maar gezellig. Laat mensen ook gerust ergens lekker zitten en laat ze ook even met rust. Geef ze de kans om te voelen hoe het is om in jouw huis te wonen.

Neem alles met een korrel zout 
Wanneer je je eigen huis laat zien, laten de kijkers zelden het achterste van hun tong zien. Misschien zeggen ze wel dat ze de badkamer erg lelijk vinden om te proberen iets van de prijs af te krijgen. 

Succes met de rondleiding en wie weet de verkoop van je huis! 

Wat kan Winky voor mij betekenen

© Winky 2020