Onderhandeltips om zelf je huis te verkopen

Wanneer je zelf je huis wilt verkopen hoort daar natuurlijk ook onderhandelen bij, dit is een spel waarbij regels horen. Winky heeft verschillende tips zodat jij goed voorbereid bent op het echte werk. Wie weet schuilt er in jou een echte verkooptijger. Let the games begin! 

1. Goed voorbereid zijn is het halve werk! 

Om zelf je huis te verkopen is het erg belangrijk om goed voorbereid te zijn! Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar nog te vaak blijkt het dat mensen zich helemaal niet of maar half voorbereiden wanneer ze de onderhandelingsfase in gaan. Een echte ‘no-go’ volgens Winky. Bedenk dus vooraf wat de koper gaat verzinnen of vragen om een zo laag mogelijke prijs af te dingen en weet hoe jij hierop kunt inspelen en bij welke punten je water bij de wijn wilt doen. 

2. Behandel elkaar met respect 

Bij het zelf verkopen van je huis heb jij hebt namelijk de koper nodig en de koper jou. De gunfactor is ook belangrijk bij het verkopen van een huis. De koper zal eerder geneigd zijn om jou het voordeel van zijn twijfel te geven in de onderhandelingen als jij je vriendelijk, open en toegankelijk opstelt. 


3.  Twee winnaars 

Onderhandelen is een proces waarbij er uiteindelijk twee winnaars zijn. Houd dat in je achterhoofd. Jij wil een goede prijs voor jouw huis ontvangen, de koper wil een goede prijs voor het huis betalen. 

4. Wees stellig 

Een zin als: ‘Ik zat te denken aan... als uiterste verkoopprijs’, geeft veel ruimte voor de tegenpartij. Wees stellig, leg elk bod neer alsof het je eindbod is en dat je niet verder gaat zakken.  


5. Bodemprijs

Bepaal je bodemprijs vooraf. Wanner je stellig wilt zijn moet je vooraf bepalen hoeveel je wilt zakken met de vraagprijs. Hiervoor is het wel belangrijk dat je eerst een goede vraagprijs hebt vastgesteld. Bekijk bijvoorbeeld op diverse woningsites het woningaanbod in jouw buurt. Hoe lang staan de huizen te koop en voor hoeveel? Zo kun je de kansen van je eigen woning inschatten. Ook kun je je huidige WOZ waarde bekijken. Verder staan hier ook nog enkele tips. Wanneer je dit duidelijk hebt vastgesteld kan het onderhandelen beginnen. Laat je vooral niet verleiden om verder te zakken!  


6. Keep it cool

De Engelsen zeggen het zo mooi: ‘soft to the person, hard on the matter’. Blijf altijd aardig, maar wees niet te aardig. Hoe aardig de persoon ook is, blijf bij je eigen standpunt. Geef nooit zomaar toe!

7. Beter geen deal dan een slechte deal 

Als je merkt dat de onderhandelingen een kant opgaan waar je je niet lekker bij voelt, stap er dan uit. Je moet aan de koop een goed gevoel overhouden met een bod waar jij het mee eens bent. Alle onderhandelingen worden nu eenmaal niet succesvol afgesloten.


Wat kan Winky voor mij betekenen

© Winky 2020