Wat te doen als je een hoger bod krijgt op een woning na een geaccepteerd bod

Je hebt je woning te koop staan op Winky.nl, dit is een eerste goede stap. Nu is het wachten op een potentiële koper die een goed bod uitbrengt op de woning. Het komt vaak genoeg voor dat er op een woning binnen een paar dagen al een bod wordt uitgebracht. Dit bod is helaas niet de vraagprijs maar wel de minimum prijs die je graag wilt hebben voor de woning, dus je neemt het bod aan. Een paar dagen later krijg je toch nog een hoger bod van een andere koper. Een groot dilemma. Hoe los je dit op? Wij hebben het voor je uitgezocht. 

Afspraak is afspraak?

Op dat moment baal je enorm en denk je vast waarom je zo snel akkoord bent gegaan met dat eerste bod. Maar kun je nu nog onder de eerste koop uit? 

Een bod  hoef je juridisch gezien niet aan te nemen. Wanneer je een woning koopt, dan is er pas sprake van een rechtsgeldige koopovereenkomst als de verkoper en koper de koopovereenkomst beiden hebben ondertekend. Dat heet het ‘schriftelijkheidsvereiste’. Een bevestiging van afspraken per mail of een toegestuurd concept van de overeenkomst vallen hier niet onder.

Desalniettemin een flink dilemma. Ook al zijn beide partijen onbekenden, je hebt toch een afspraak gemaakt. Dan voel je je schuldig dat je die afspraak niet nakomt. Tegelijkertijd wil je jezelf ook niet tekortdoen. Moet je een beter bod dan afwijzen, puur omdat je al een keer ja gezegd hebt? 

Wat te doen?

Je kunt de eerste bieders de kans geven om het bod te laten verhogen maar je kunt vast al raden wat de reactie is van deze partij. Je kunt het natuurlijk ook zo laten maar dan loop je wel het hogere bod mis. Of alsnog het hoogste bod accepteren. 

Mondeling is niet bindend

Voor september 2003 was een mondelinge overeenkomst wel degelijk bindend. Toen had dit niet gemogen. Sinds 2003 echter is een koop pas bindend als hij schriftelijk is aangegaan. En dan geen appje, mail of sms, maar een contract met twee duidelijke handtekeningen, met inkt. Je staat dus volkomen in je recht wanneer je het hogere bod alsnog accepteert. 

Hap niet te snel toe

Desalniettemin blijft het een lastige situatie waarin niemand gebaad is. Hap daarom niet te snel toe en wacht even af voordat je direct het eerste en beste bod accepteert. Hiermee voorkom je dit soort lastige situaties. Kom je toch in deze situatie terecht dan weet je nu wat te doen.

Succes met de verkoop van je woning op Winky.nl

Wat kan Winky voor mij betekenen

© Winky 2020