Hoeveel moet je als alleenstaande starter sparen voor een hypotheek?

Als starter op de huizenmarkt moet je beschikken over flink wat eigen geld om in aanmerking te komen voor een woning. Vergelijkingssite Independer rekende uit dat alleenstaande starters met een modaal inkomen gemiddeld 22.590 euro nodig hebben om een woning van 60 vierkante meter te kunnen kopen.

Huizenprijs 

Uiteraard is het afhankelijk van de huizenprijs hoeveel een koper precies aan eigen geld moet meenemen. Huizen in de randstad zijn natuurlijk duurder en hierbij moeten starters over het algemeen ook veel meer sparen om daar in aanmerking te komen voor een huis. 

Independer bracht de verschillen in beeld in dit artikel.

Eigen geld

De meeste starters leggen volgens Hypotheek Data Netwerk (HDN) maximaal 20.000 euro eigen geld in bij de aanschaf van een woning. Voor dat bedrag zouden zij in 250 gemeenten een goede kans maken op een woning van circa 60 vierkante meter. Mikt de koper op een huis met zeker 80 vierkante meter vloeroppervlakte, dan blijven er nog maar 100 gemeenten over.

Schenking

Sparen is overigens niet de enige optie. Het is mogelijk om een bedrag tot 100.000 euro belastingvrij te ontvangen als schenking van bijvoorbeeld de ouders of grootouders voor de aankoop van een huis. Het blijkt in sommige gebieden de enige manier om een huis te bemachtigen. 

Wat kan Winky voor mij betekenen

© Winky 2020