Hoe benut je de overwaarde efficiënt?

Het is nu een gunstige periode om je woning te verkopen, dus grote kans dat je meer krijgt voor de woning. Dat is mooi! Maar wat kun je nu met die overwaarde doen? Benieuwd naar wat je vervolgens met die overwaarde kan doen? Wij hebben voor je uitgezocht en de mogelijkheden op een rijtje gezet.

In het nieuwe huis stoppen

De overwaarde van de oude woning kun je meenemen naar de nieuwe woning. Dit scheelt weer in de maandlasten wat natuurlijk altijd fijn is. Verplicht is het echter niet. Het gaat er vooral om dat je over het bedrag dat je niet investeert in de nieuwe woning géén hypotheekrenteaftrek krijgt. Dus als je voor dat geld een nieuwe auto koopt, of het investeert in nieuwe meubels, je de volle mep aan rente betaalt. Bovendien worden banken er niet heel blij van als blijkt dat het geld aan iets anders is besteed dan aan een huis. Hoe meer zekerheid zij hebben, des te groter de kans is dat je de financiering rond krijgt.

De verbouwing financieren

Flink veel meer gekregen voor het oude huis dan vooraf gedacht? Dan kun je het geld investeren in een verbouwing van het nieuwe huis. Laat de taxateur een taxatie maken van de nieuwe woning inclusief verbouwing en regel een offerte van de aannemer. Dan kun je wel alle rente van de belasting aftrekken. Wel belangrijk: bewaar alle bonnen van de keukenboer, vloerenboer en bouwmarkt aannemer heel goed dit heb je allemaal nodig. 

Extra korting op de rente

De extra opbrengst kan nóg meer opleveren. De bank kijkt naar de verhouding tussen hypotheek en waarde. Is het hypotheekbedrag bijvoorbeeld 60% van de waarde van het huis, dan is het mogelijk in aanmerking te komen voor rentekorting. Informeer bij de bank hoe je aan zo'n korting kunt komen.
De bank gaat niet uit zichzelf deze korting geven en wil bewijs zien van die hogere waarde. Dat betekent bijvoorbeeld het huis opnieuw laten taxeren. Het kan de moeite waard zijn, de rentekorting kan flink oplopen! Dan heb je die taxatiekosten er zó uit!

Leningen aflossen

Heb je een persoonlijke lening én overwaarde? Dan kan het slim zijn de overwaarde niet in het nieuwe huis te stoppen, maar er de lening mee af te betalen. Voor de hypotheek geldt een lagere rente dan bij het consumptieve krediet, dus de vaste lasten gaan een stuk omlaag. Er is dan wel meer geld nodig voor de hypotheek en over het deel dat je gebruikt voor de aflossing van de lening krijg je geen hypotheekrenteaftrek.

Op de bank zetten, of lekker uitgeven!

Geen nieuwe woning gekocht, maar wel van plan om dat op termijn te gaan doen? Parkeer het geld even op de bank. Wie binnen drie jaar een nieuwe woning koopt, moet zijn overwaarde in het nieuwe huis steken wil hij in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek. Niet van plan een nieuw huis te kopen? Dan ben je vrij om het uit te geven waaraan je maar wilt. Een vakantie bijvoorbeeld.

Wat kan Winky voor mij betekenen

© Winky 2020