Financiering van een duurzame woning

Duurzame woningen, daar moet het naartoe. Om verdere klimaatverandering tegen te gaan moeten in 2050 alle woningen aardgas vrij zijn. Koken en je woning verwarmen op duurzame energie, hoe gaan we dat doen?  

Een duurzaam huis is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Maar hiervoor moet je wel heel wat geld investeren. Want zonnepanelen, een warmtepomp,  goede isolatie etc. kosten natuurlijk geld. Je kunt dit op meerdere manieren financieren. Daarom geeft Winky je tips bij de financiering van een duurzame woning. 

HYPOTHEEK
Ga je binnenkort een huis kopen? Dan kun je je nieuwe optrekje meteen energiezuiniger maken. Je mag tot 106% van de marktwaarde lenen om je huis te verduurzamen met een maximum van 9.000 euro. Voor een nul-op-de-meterwoning mag je maximaal 25.000 euro extra lenen. Kijk op De Hypotheker voor meer informatie. 

BESTAANDE HYPOTHEEK VERHOGEN
Je bestaande hypotheek verhogen is meestal onvoordelig. Het is dan vaak voordeliger om een Energiebespaarlening of een Duurzaamheidslening te nemen. 

SPAARGELD
Veel mensen gebruiken het liefst hun eigen spaargeld om hun woning energiezuiniger te maken. Dit is een slimme investering, want voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende uit dat het rendement van bijv. een spouwmuurisolatie vergelijkbaar is met een rente van 10% op een spaarrekening. Dit is natuurlijk wel heel aantrekkelijk in vergelijking met de rentepercentages van tegenwoordig. Bovendien neemt de marktwaarde van je huis zo ook nog eens toe.

ENERGIEBESPAARLENING
Energiebespaarlening is speciaal voor particuliere huizenbezitters. Je kunt hiermee tot € 25.000 lenen en je hebt een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Het voordeel van een energiebespaarlening is dat je vaak lagere rente betaalt dan bij een persoonlijke lening. Hoe hoog de rente van je lening precies is, hangt af welke looptijd je kiest. Ook betaal je geen advieskosten en je hoeft niet langs de notaris. De energiebespaarlening heeft ook een nadeel: het kan zijn dat de rente niet aftrekbaar is. Je kunt dit checken bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Kijk voor meer informatie op ikbespaarslim.nl.

DUURZAAMHEIDSLENING
Een aantal gemeentes bieden een duurzaamheidslening aan, speciaal bedoeld om je huis duurzamer te maken. Je leent dan geld bij je eigen gemeente, vaak tegen een aantrekkelijke rente. Je kunt met deze optie tussen de € 2.500 en € 25.000 lenen, met een looptijd van 10 tot 15 jaar. Goed om te weten: de rente van deze lening is soms aftrekbaar. Dit kun je navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Op svn.nl kun je zien of jouw gemeente een duurzaamheidslening aanbiedt.

GREENLOADS LENING
Een persoonlijke lening voor investeringen in energiebesparende maatregelen zoals de aanschaf en installatie van zonnepanelen, spouwmuurisolatie of een warmtepomp. Kijk voor meer informatie op www.greenloans.nl.

CONSUMPTIEVE LENING
Een persoonlijke lening die gebruikt wordt voor energiebesparende maatregelen kan fiscaal aangemerkt worden als verbetering van je woning en is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar.

Wat kan Winky voor mij betekenen

© Winky 2020