Do's en don'ts bij het maken van foto's van je te verkopen woning

Wanneer je een woning gaat verkopen is het belangrijk om goede foto’s te maken. Dit is immers je visitekaartje. Je herkent jezelf er vast in, je bekijkt eerst de foto's en leest vervolgens past de tekst. Foto's zeggen meer dan duizend woorden. 

Hoe maak je nou aantrekkelijke foto's en waar moet je precies op letten om je potentiële kopers te verleiden verder te kijken? Hiervoor geeft Winky je enkele tips. 

Tip 1: zorg voor rust

 • Zorg ervoor dat de woning niet te vol staat zodat je huis er 'strak' uitziet 
 • Maak kapstokken leeg zodat er nog 1 of 2 jassen op hangen 
 • Maak alle ruimtes, met name de keuken, badkamer en toilet goed schoon
 • Zorg ervoor dat ook de ramen goed schoon zijn
 • Maak alle bedden strak op
 • Zorg dat er zo min mogelijk spullen op de grond staan 
 • Haal fotolijsten weg en ruim kleine spulletjes op
 • Berg wasgoed en kledingstukken op

Tip 2: zorg voor licht en sfeer

 • Doe alle gordijnen en rolluiken open
 • Zet tussendeuren open voor nog meer lichtinval
 • Heb je een tuin? Zet dan ook de deur naar de tuin open
 • Zet verse bloemen in een vaas en zorg dat je planten er fris uit zien
 • Doe een paar kaarsen aan dit zorgt voor extra sfeer

Tip 3: goede camera
Zorg ervoor dat je een goede camera hebt, waarmee je scherpe foto's kunt maken. Geen camera? Niet getreurd want de beste smartphones beschikken tegenwoordig al over een goede camera. Misschien zit er zelfs een portretfunctie op je smartphone, schroom dan ook niet deze te gebruiken dit zorgt voor leuke speelse effecten en dit soort foto's zijn leuk om naast je 'normale foto's' te gebruiken. 

Tip 4: logische volgorde
De rondleiding start al bij de foto’s. Zet de foto’s dus in de juiste volgorde en zet ze per ruimte bij elkaar. Begin altijd met de voorkant van je woning dit geeft immers de eerste indruk en de toekomstige kopers zijn vaak erg benieuwd naar de uitstraling van de woning. Daarna begin je met de binnenkant van de woning, begin vanaf de voordeur met de gang, vervolgens loop je door naar de keuken of  woonkamer en eventuele andere ruimtes op de begaande grond. Hierna begin je met de trap naar boven en vervolgens de bovenverdieping; de slaapkamers, de badkamer, de zolder en tot slot eindig je met de tuin met eventuele overkapping, garage en/of berging. Na de foto's komen de plattegronden van de woning. Op deze manier ziet de potentiële koper beter welke foto bij welke ruimte hoort.

Tip 5: aantal foto's  Het aantal foto’s dat je het beste kunt plaatsen is afhankelijk van je woning. Een woonkamer breng je goed in beeld vanuit verschillende hoeken. Bij een slaapkamer zijn vaak een of twee foto's al voldoende. De foto’s moeten de potentiële kopers nieuwsgierig maken en een eerste indruk geven.

Tip 6: liggende foto's  Gebruik alleen liggende foto’s. Met liggende foto’s kun je de ruimte beter in beeld brengen.

Tip 6: kwaliteit foto's  Het is belangrijk dat de kwaliteit van de foto’s goed is. Wil je weten of je foto’s scherp genoeg zijn? Bekijk ze dan in het groot eerst even op je computer. Wanneer de foto van slechte kwaliteit is staat dit niet netjes en geeft het direct een slechte indruk. 

Fotografeer ze! 
Succes met het maken van de foto's en bij de verkoop van je woning! 

Wat kan Winky voor mij betekenen

© Winky 2020