Beïnvloedt de tuin de waarde van het huis

Misschien wil je jouw huis verkopen of wil je gewoon weten hoeveel jouw woning waard is. Bij een waardebepaling van een huis spelen alle onderdelen die waarde bepalen mee, en daar hoort zeker de tuin ook bij. Dit komt doordat de tuin ook het wooncomfort beïnvloedt. Maar op welke manier beïnvloedt het nu precies de waarde van je huis? Winky heeft het uitgezocht en beantwoord hieronder deze vraag voor je.

Een grote of kleine tuin: maakt het verschil?

In de meeste gevallen is een huis met een grote tuin meer waard dan een huis met en kleine tuin. Een grote tuin neemt meer oppervlakte in, waardoor het totale aantal vierkante meters groter is en dus de woning meer waard is. Er spelen ook andere factoren een rol, maar het oppervlakte is een belangrijk punt voor de waardebepaling van een huis. 

Het onderhoud en de afwerking van de tuin zijn ook belangrijk

De mate waarin je tuin is onderhouden of afgewerkt spelen ook mee bij de waardebepaling van de woning. De tuin is immers de eerste indruk die de potentiële koper van jouw woning krijgt! Zorg ervoor dat het er netjes bij ligt op de foto's en tijdens de bezichtiging. Een huis met een mooie aangelegde tuin met mooie bestrating, netjes gesnoeide bomen en mooie planten zal meer opleveren dan een huis die al jaren niet is onderhouden of een huis met een tuin die nog helemaal niet af is. 

Less is more! 

Ook is het belangrijk dat de tuin er gezellig uitziet maar zorg ervoor dat er niet teveel staat. Wanneer overal wat staat dan wordt de tuin heel rommelig en lijkt het vaak kleiner. Zorg dus voor een mooie tuinset en hier en daar wat mooie planten die zorgen voor een geheel. Een tuin vol met bomen en planten zorgt niet altijd voor een waardevermeerdering. Misschien heeft de koper wel helemaal geen groene vingers en wil hij of zij een tuin die makkelijk is in onderhoud. Dit hangt natuurlijk af van de persoonlijke smaak, verwachtingen en wensen van de potentiële koper. 

De potentiële koper moet zichzelf ‘zien zitten’ in jouw tuin

Zorg ervoor dat de potentiële koper zich wel in jouw tuin ziet zitten met een heerlijk glas wijn. Of achter de barbecue ziet staan of de kinderen zien spelen in de tuin. Daarom hebben we hier nog even alle mogelijke wensen van de mogelijke koper voor je opgesomd zodat jij hier rekening mee kunt houden en dit eventueel nog aan kunt passen voordat je de foto's gaat maken voor de verkoop. 

 • Niet teveel, dus ruim de tuin op! 
 • Netjes onderhouden; maai het gras, snoei de planten, verwijder eventuele groene aanslag. Zorg ervoor dat de tuin er strak bij ligt. 
 • Privacy is erg belangrijk voor veel mensen. Zorg voor schuttingen of heggen met weinig inkijk van de buren.
 • Terras met zonwering. Wanneer je veel zon hebt in de tuin is het wel heel fijn dat er een zonnescherm aanwezig is en kan dit ook voor een waardevermeerdering van de woning zorgen. 
 • Indien er geen garage of schuur bij het huis zit is het een pre om een berging te hebben met ruimte voor fietsen, tuinspullen etc..
 • Een achterom. Zo hoeven alle tuinspullen, de tuinslang en afval niet door het huis heen gedragen te worden.
 • Makkelijk te onderhouden tuin. Bij Senioren mag dat iets minder zijn, zij houden van siertuinen maar over het algemeen houdt het gros van de mensen van een onderhoudsvriendelijke tuin. 
 • Plaats voor een mooie tuinset. 
 • Weinig hoogte verschil en brede paden bij seniorenwoningen. 
 • Grasveld bij een woning voor gezinnen met kinderen.
 • Geen vijvers bij een woning voor gezinnen met kinderen.
 • Containers uit het zicht, dus het liefst een ruimte na het huis of buiten de tuin waar deze kunnen staan. Anders is het een optie om een container behuizing aan te schaffen. Dit staat mooi strak en netjes. 

Er zijn natuurlijk altijd mensen die een uitgesproken smaak hebben maar dit is een veel kleinere groep. Richt je daarom op de grootste groep van de mensen. 

Wat kan Winky voor mij betekenen

© Winky 2020