Als starter toch de koop van je eerste huis financieren 

Als starter blijkt het vaak lastig om een huis te kopen. Lees in deze blog de redenen waarom het als starter lastig is om een eigen woning te kopen. Winky heeft enkele tips voor je opgesteld om je te helpen bij het financieren van jouw droomwoning. Voorbeelden hiervan zijn een starterslening en een fiscaal vriendelijke schenking.  

1. Starterslening vanuit de gemeente 

Voor wie niet over voldoende eigen geld beschikt of geen vermogende ouders heeft is deze starterslening een uitkomst. Steeds meer gemeenten bieden startersleningen aan nu starters moeilijker een woning kunnen financieren. Het blijkt ook dat steeds meer jongeren deze starterslening aanvragen. Deze starterslening biedt starters net dat beetje extra wat nodig is om de woning te financieren. De lening het verschil overbrugt tussen de prijs van het huis en de (eerste) hypotheek bij de bank. Kijk op de website Stimuleringfonds Volkshuisvesting voor meer informatie over deze starterslening. 


2. Fiscaal vriendelijke schenking 

Wanneer het je net niet lukt om jouw droomwoning zelf te financieren kunnen je ouders in 2019 tot maximaal 102.010 euro belastingvrij schenken voor een eigen woning. Er zitten wel voorwaarden aan verbonden. Het geld moet wel gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van de woning. Verder moet je tussen 18 en 40 jaar zijn. Kijk op de site van De Hypotheker voor meer informatie over deze schenking.


3. Familiehypotheek  

De familiehypotheek is voordelig voor zowel de ouders als de kinderen. De kinderen kunnen een hogere hypotheek krijgen en zo hebben de ouders meer rendement op hun spaargeld. Bij de familiehypotheek leen je een aanvulling op je hypotheek van je ouders. Een voordeel hiervan is dat de rente die je hierbij afspreekt onder voorwaarden aftrekbaar is. Vervolgens kunnen je ouders ervoor kiezen om de rente die je betaalt weer fiscaal vriendelijk aan je te schenken. Zo heb jij een voordelige aanvulling op je hypotheek en krijgen je ouders het geleende bedrag binnen het afgesproken termijn weer terug.


4. Passende startershypotheek

Zorg voor de juiste hypotheek die past bij jouw als starter. Zo kan je tegenwoordig een hypotheek afsluiten die je in maximaal 40 jaar aflost. Je smeert in dat geval de aflosperiode uit over een langere termijn, wat positief is voor de maandlasten maar let op, wel kan het zijn dat je over de totale periode meer kosten maakt.

5. Laagste hypotheekrente 

In deze markt kan een hoger dan nodige hypotheekrente je koopplannen dwarsbomen vergelijk daarom de rentes goed met elkaar. De laagste hypotheekrente met een rentevast termijn van 10 jaar is op dit moment 1,64%. Bij 20 jaar kom je uit op 2,18%.  

Wat kan Winky voor mij betekenen

© Winky 2020